In de zomer van 2018 was ik al vereerd te mogen bijdragen aan een onderdeel van de grote totaalcampagne Er Gaat Niets Boven Groningen. Ik heb toen ongeveer 35 poëtische portretten geschetst van Groningse ondernemers in gastvrijheid, toerisme en recreatie. Zie ook Case GvG Deel 1.
Deze lente vroeg Economic Board Groningen mij om een vervolg op de campagne Groningste van Groningen. Ze vonden dat er nog 17 parels moesten worden toegevoegd aan deze illustere lijst.
Het nadeel van mijn vak is soms: het meeste van het maakproces (in mijn hoofd en op papier) is erg onzichtbaar.
Daarom dit artikel.
In 4 stappen kun je hieronder een kijkje in mijn keuken nemen.
1. Voorwerk, bellen
Na enig voorbereidend werk, belde ik met de deelnemers.
Hierbij merkte ik, dat ik veel dank verschuldigd ben aan meneer Huiszoon, mijn geschiedenisdocent van het Dr. Nassau College. Tóen heb ik snel leren schrijven, onderwijl blijven kijken naar het schoolbord, én doorluisteren naar Heer Huiszoons uiteenzettingen. Dit werkt ook heel goed aan tafel of telefoon. Terwijl mijn interviewee vertelt, krabbel ik steekwoorden op mijn gele kladblok:
Deze telefonades waren geen droge vraag-en-antwoord-rondjes; na enkele minuten waren we lustig op dreef en organisch in gesprek.
2. Eerste distillatiekolom: uitwerkronde
Hierna zat ik mij achter Evernote voor een eerste uitwerk/overzetronde. Je kunt goed zien aan dit screenshot: het is nog niet heel leesbaar, maar de ruwe structuur is al wel zichtbaar.
3. Tweede distillatiekolom: poetsronde
Tussen de vorige en deze fase ligt bij voorkeur 1 – 2 dagen.
Nu kan ik er met verse ogen naar kijken en mij richten op de juiste volgorde, cohesie en rollende zinnen.
Hierbij houd ik zowel de individuele toon van de geïnterviewde alsook de totaalstijl goed in de gaten. Nu is er een voorlopig ei gelegd. Ik verpak de tekst in een handige PDF en stuur het naar de klant.
4. Derde distillatiekolom: klantcorrectieronde
Nadat de EBG’ers alles hebben gelezen en van commentaar voorzien, volgt hier de laatste perfectie-ronde.
Het zijn meestal heel kleine details, zoals ‘partner’ ipv ‘echtgeno(o)t(e)’, of diens naam, of een spelfout in een achternaam. Bij enkele items is er soms wat schuifwerk nodig: dan veeg ik hele alinea’s heen-en-weer, en zo komen we samen tot het best mogelijke resultaat. Ook wordt er soms nog driftig geschrapt na verzoek van klant.
Vaak zet ik hierbij de ‘wijzigingen bijhouden’-knop aan in Word (of OpenOffice), zodat de klant goed kan zien waar die laatste puntjes op de ‘i’ zijn.
Hierna verschijnt elk item in de correcte categorie op VisitGroningen.nl – mijn tekst samen met de foto’s van Stephan Keereweer.
Veel genoegen in onze prachtige provincie!