Blog

Samen op één terp

1 september 2015

De pre-industriële warmte in de 21e eeuw. Het verlagen van de social benchmark*. Met behoud van individualiteit én autonomie.

Waarom kiezen we onze buren eigenlijk niet? Hoe kan het toch, dat de mensen die het dichtstbij wonen, niet altijd de mensen zijn die het dichtst bij je staan? Ik zou graag samen met mijn fijnste vrienden (noem het gekozen familie) op een brink of terp willen wonen. Of in ieder geval dicht bij elkaar. Een gemeenschap, waarin ieder zijn eigen huis (met alle benodigdheden) heeft en desgewenst anderen kan uitnodigen naar behoeven. Of bij een ander aanwippen voor een praatje of een steun in de rug.

Of, als je even genoeg aan jezelf hebt, ook alleen kan zijn.

Doseren

Een eenvoudig tweezijdig rood/groen-bordje op de deur: rood betekent ‘nu even niet’, groen wil zeggen ‘kom maar gezellig beleggen.’ Dan nog de online/offline-crossover. In een frisse intranet-achtige gedeelde online omgeving organiseren we samen activiteiten.

De één heeft een werkplaats in huis, de ander een muziekstudio, weer een ander heeft de deel verbouwd tot cinemazaal, etc.
Als we dan samen een film gaan kijken, doen we dat dus daar.
En er struint een buurtkat rond, die kan binnenwippen bij deuren met kattenluikjes. Wie de kat niet wil, heeft geen luikje. Samen auto’s delen. Micro snappcar.

De crux: de mensen die je het meest nodig hebt, zijn altijd om je heen. En bij mij is dat niet mijn bloedfamilie, maar veeleer mijn gekozen familie. Ik ben niet de enige.
Een woongroep zou voor mij niet werken: gedeelde douche/keuken/wc, waaraan niet te ontkomen valt. Het lijkt mij nu juist zo fijn, om per moment te kunnen kiezen of ik wel of niet mensen wil ontmoeten. En of ik de vaat nog een dag langer laat staan.

Doen

Het saamhorigheidsgevoel dat we soms zo missen in de post-industriële, geseculariseerde en door-geïndividualiseerde tijd. Reinvented. Met alle puike pluspunten van nu.

Vind je hier iets van? Wil je dit met me gaan doen? Mail of tweet me.

–

* De Social Benchmark is een index; een getal dat het aantal dagen telt waarop iemand dood in zijn huis ligt vooraleer hij gevonden wordt. Het klinkt wat cru, maar het kan wel een nuttig meetinstrument zijn. Hoe hoger dit getal, hoe eenzamer iemand meestal is. Allerlei factoren spelen een rol: familie, vrienden, wonen in of buiten een stad, etc.
Hoe hoog is jouw Social Benchmark?

Extra's

En verder:

  • Aanbevelingen
  • Nieuwsarchief

Wellust

Sterke drang rozijnen te wellen (in bijv. heet water of kwark). Resulteert vaak in weldaad en weldadig gevoel. Geen geweld gebruiken a.u.b.

Menu

  • Profiel
  • Projecten
  • Blog
  • Contact

U bent op pagina 2039

¶ Samen op één terp. StudioBronts.com: ambachtelijke communicatie en journalistiek